Održavanje i čišćenje Inox-a

Da lijepo ostane lijepo

Pripremite se: nema puno posla

Inox je zbog svojeg tankog pasivnog sloja na površini vrlo otporan na koroziju i stoga ne treba druge organske ili metalne slojeve zaštite kako bi poboljšao svoju otpornost ili izgled.

Bez obzira na ove sjajne osobine ipak je određeni nivo čišćenja i održavanja inox ograda dobrodošao kako bi ove osobine i ostale sjajne.

Za svako uklanjanje nečistih naslaga i zadržavanje atraktivnog izgleda inox ograde, u principu ih je dovoljno održavati kao i druge funkcionalno-dekorativne materijale na objektu, npr. staklo.

1. temeljno čišćenje

odmah nakon montaže elemente od inoxa, inox ograde, inox limove treba očistiti od svih ne čistoća, žbuke, prašine, cementa i eventualno nanijeti tanki zaštitni film kako bi se spriječilo taloženje prljavaštine i masnoće. U tu svrhu koristimo 3M pjenu ili arecal inox cleaner. Ova sredstva možete nabaviti i kod nas.

2. održavanje

STROGO JE ZABRANJENO:

  • strugati metalnim predmetima, čeličnom vunom i sl.
  • koristiti sredstva koja sadrže:
  • solnu kiselinu
  • izbjeljivače
  • sredstva za čišćenje srebra
  • abrazive (pijesak,...)

Na vanjskim inox ogradama i elementima već kiša čini dobar dio održavanja. Mekana krpa ili spužva i razrijeđeni deterdžent za posuđe sasvim su dovoljni. Sredstvo za pranje stakla (bez klorida) je idealno za polirane površine na inoxu.

Kod jako zapuštenih i prljavih površina možemo koristiti kompresor (mini wash) sa temperaturom vode 60-80°C.

Kod tvrdokornih masnih i uljnih mrlja možemo upotrijebiti sredstva na bazi alkohola ili razrjeđivača, npr. špirit, aceton,... Pri tome paziti da rastvorenu prljavštinu ne razmazujemo po površini inoxa.

Inox ograde u interijeru naj eae se iste od otisaka prstiju. U pravilu je ovdje dovoljna meka krpa i blago sredstvo za pranje posuđa ili prozora

3. koliko često čistiti

Kod redovitog čišćenja i održavanja površine i inox ograde zadržavaju svoj atraktivan izgled. Koliko često čistiti ovisi o tome gdje se inox ograda ili element nalazi i koliko je izložen nečistoćama. Ulazne lobby-e, okvire izloga i stakla treba čistiti jednako često kao i staklene površine.

Ovisno o tome koliko su inox ograde izložene kiši čistiti ih treba u razmaku 6-10 mjeseci a kod većeg opterećenja svakih 3-6 mjeseci.

Ograde od poliranog inoxa su u pravilu otpornije na prljavštinu i koroziju od ograda iz brušenog / mat inoxa. 

Primjetit ćete da je na web-u, kada je INOX u pitanju, ovaj tekst jedan od najčešće prepisivanih:

tko zna - zna!

-

© Aston Inox d.o.o. sva prava zadržana